Aangepast zoekenAuteur Topic: Ik dacht dat het me niet zou overkomen. (vrouw in MC?)  (gelezen 3484 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

  • Lid van Verdienste
  • Alleen lezen
  • ***
  • Berichten: 942
  • Freedom is loving yourself
    • http://forum.liefde.com/showthread.php?t=14354
Ik dacht dat het me niet zou overkomen. (vrouw in MC?)
« Gepost op: 20 november 2008, 12:35:23 pm »
vertaling Ennea

Ik dacht dat het me niet zou overkomen. Wat gebeurt er wanneer een gelukkig getrouwde vrouw in een midlifecrisis terecht komt
?

                     
Wanneer een midlifecrisis een man overkomt, koopt hij misschien een Corvette en verhuisd naar een huisje aan het strand. Wanneer het een vrouw overkomt, verlaat ze misschien haar familie (gedeeltelijk) om een creatieve schrijfcursus te volgen of een kunstzinnig masterpiece te produceren in een gebouw ergens. Maar wat gebeurt er als dit een gelukkig getrouwde vrouw zonder creatieve aspiraties overkomt? hoe gaat zij om met een midlifecrisis?


                     
 
 

Regelmatig, kijken mensen naar anderen en roepen uit: " ik zou mijn kinderen dat niet toestaan"  of " ik ga dat niet doen met mijn kind, ik ga het anders doen". Dit houden ze vol tot hun kind dezelfde leeftijd bereikt als degene die bekeken werd. Vaak zingen mensen dan een ander liedje. Ze realiseren zich dat ze geconfronteerd worden met een uitdaging die een andere denkstrategie nodig heeft. Vaak wordt de eerdere veroordeling dan vervangen in begrip voor de (geobserveerde) anderen.

Zo is het ook in een midlifecrisis. Midlifecrisis is het onderwerp van foute geintjes, die zijn ontstaan doordat  (een kleine) groep mensen zich gestoord gedragen in deze crisis . Midlifecrisis is daardoor een taboe en verboden te erkennen; en genant om toe te geven.

Maar, of je het leuk vindt of niet, het heeft een wijze om je langzaamaan te besluipen. Hoezeer je ook denkt dat een midlifecrisis bestemd is voor anderen en hoe hoog je je neus ook ophaalt hiervoor, het kan ook jou zomaar overkomen . Ergens in je (om en nabij) "fourty' s word je op een goed moment wakker en zegt: " wie ben ik?" en " waar ga ik heen in mijn leven?" . Het zou goed kunnen dat je hierbij licht depressieve gevoelens een soort leegte hierbij voelt. Je wilt wel wegrennen maar waarheen?

De vragen flitsen door je hoofd: "heb ik bereikt wat ik wilde op 25 jarige leeftijd? Ben ik daar blij mee? Zo niet waarom dan niet? Heb ik dan nu wel inspirerende en toch realistische doelen voor de volgende veertig jaar? Moet ik misschien maar aan de prozac?"

Onderliggend aan deze vragen ligt een belangrijker proces; het proces dat niemand echt wil erkennen; namelijk je gaat ooit gewoon dood. Je eigen sterfelijkheid staart je door deze vragen aan en weg is je onoverwinnelijke gevoel dat je had in je jonge jaren. Immers het lijkt wel alsof elke week een vriendin van mij iemand verliest die dierbaar was. Het lijkt wel eens alsof elke week ik meer nieuws krijg over ziekte ongeluk en  dood. De wereld lijkt me soms in te sluiten en dan ontwaakt mijn angst . Ja, mijn vertrouwen in het goede van dingen verlicht mijn angst; maar het is wel moeilijk om dit vast te houden.

 
                         

 
 
Een modern fenomeen
Toen de levensverwachting van mensen lager was, of in een minder overvloedige maatschappij, had- en heeft de mens geen tijd om te bezinnen en zich vragen te stellen. Het leven was te kort en te druk om zich bezig te houden met vragen over het leven. Maar met een geriefelijk inkomen en de luxe levensomstandigheden die daarbij horen is er tijd om te stoppen en na te denken. Er is tijd om hieraan toe te geven.

En dus heb ik toegegeven. Ik heb mijn man verleid tot uren discussie over mijn levensdoelen, die gepaard met koek en koffie niet eens ongezellig waren. Ik heb vrienden doorgezaagd over hoe zij met dit besef omgingen. Ik heb gepraat, gekletst en gepraat.

Het is natuurlijk goed om je leven meer zinvol te maken voor jezelf. En dat vraagt denken en praten over wie je bent. En dat dit een lastige klus kan zijn weten we allemaal. Maar praten, kan een vervanger zijn van actie. Zoals gezegd in "Ethics of the Fathers" : “Eerlijke mensen zeggen minder dan ze doen”.

Ik verdwaalde in de verkeerde richting. En ik ervoer deze fase als als erg goed en prettig totdat ik op een gegeven moment telde hoeveel van mijn zinnen begonnen met het woord: en hoe vaak ik het woordje " ik"  eigenlijk gebruikte. Ik zal je eerlijk zeggen dat de ik nu terug kijk op die periode als leuke en zelf therapeutische tijd.
Maar " zelf" is het sleutelwoord hier. Het ging allemaal over mij. Ik gaf alleen maar toe aan mijzelf. Je kunt je afvragen hoe een moeder van negen kinderen daar uberhaupt tijd voor heeft?" Moeder van negen kinderen zoekt zichzelf" is dat niet een tegenstrijdigheid op zich? Aanschouw dus de kracht van mijn ego...ik kon dat. Immers het had mijn prioriteit.


Een visie in Balans
Ik wil zeker niet zeggen dat je niet naar binnen zou moeten kijken. Ik wil niet suggereren dat we geen fijn, voldoening gevend werk zouden moeten zoeken. Ik wil alleen maar aangeven dat er een soort van perverse voldoening kan zitten in de gevoelens die horen bij een midlifecrisis; het bijna “wentelen” in de angst die je ervaart.  Mijn idee is dat het grotendeels komt door de ego. Ik ben geschrokken toen ik ontdekte hoe groot en behoeftig mijn ego was; en hoeveel groter deze werd naarmate ik het meer aandacht gaf. Ik realiseerde me toen dat hoe meer ik erover praatte hoe verlamder ik werd.

Ik wil niet zeggen dat ik erdoor ben (immers ik heb teveel plezier in gesprekken over mij om dat maar tot een eind te laten komen). Maar ik sta genoeg buiten mij en mijn ego om me beschaamd te voelen over mijn eigen ijdelheid, en om me met terugwerkende kracht geïrriteerd te voelen over mijn egocentrische gedrag. Ik sta genoeg buiten mij eigen ego om me nu te realiseren dat ik vooruit ga en zal moeten in het leven; hoe dan ook. En dat dit beter voor mij verloopt wanneer ik me richt op de mensen om mij heen en dingen buiten mijzelf. En dat ik me heb gerealiseerd dat ik daar mijn rust en tevredenheid krijg.

Ik sta genoeg buiten mijn ego om niet afgeleid te worden door het zeurende stemmetje in mij. Er is namelijk genoeg te doen en te weinig tijd om obsessief met mijzelf bezig te zijn. Ik denk dat ik heb geleerd dat te veel focus naar binnen verstikkend werkt. Het beperkte mijn vermogen om met anderen te communiceren en werkelijk te groeien.

Ik denk wanneer je begint je denken om te zetten in doen, wanneer je naar buiten treedt en zorgt, je meer oplossingen vind voor jouw gevoel en daarnaast je energieker voelt. Anders draai je rond in de draaimolen van je eigen ego. Dat is verwarrend en duizelingwekkend en je kunt dan keuzes maken die je buiten de realiteit van je eigen leven zetten.Dus ik leef voorwaarts, hoop ik. Misschien vind ik niet dat magische antwoord; die alles verterende passie. Maar misschien kan ik een verschil zijn in mijn eigen kleinere leven en daardoor een verschil zijn in de grote wereld. NIKE is daarmee op de goede weg; ja ," just do it" , maar doe het voor anderen.

Emuna Braverman(Emuna Braverman heeft een graad in rechten van de universiteit in Toronto en een masters in psychologie. Ze leeft met haar man en negen kinderen in LA. Wanneer ze niet schrijft voor het internet of zorgt voor haar gezin, geeft ze les in Jodendom, en organiseert koosjere kookgroepen)
« Laatst bewerkt op: 4 april 2009, 00:31:02 am door Ennea »
Vertrouw erop dat de pijn zachter wordt als je de tijd neemt om geduldig en mild met je gevoelens om te gaan.